Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är nog den största investeringen man gör i livet. Själva huset är bara en del av projektet, det är många andra kostnader som du behöver ha koll på. Genom att bygga ett monteringsfärdigt hus och göra vissa delar själv kan du sänka kostnaderna.

Här har vi samlat några prisexempel på hus som vi byggt. Eftersom vi inte levererar helt färdiga hus, utan bygger monteringsfärdiga stomresta hus står vi för ungefär för halva byggkostnaden.  I alla prisexempel ingår frakt och stomresning. Huset levereras enligt vår leveransbeskrivning.

Villa Valbo

Fasad Villa Varm

Villa Valbo är ett New England-inspirerat hus på 177 m2 med en mysig glasveranda på södra sidan av huset. Fler bilder från huset hittar du här. Pris inklusive frakt och stomresning är 1.450.000 kr.

Villa Lycksele

namnlöst (5 av 15)

Villa Lycksele är en perfekt planerad familjevilla på 157 m2 där huset är uppdelat i en barn- och en föräldradel. Pris inklusive frakt och stomresning 1.270.000 kr.

Innan husleveransen

Innan själva husleveransen kommer på plats behöver man göra markarbeten och grund men även andra kostnader krävs här. Vissa av dessa avgifter är relativt fasta och påverkas inte nämnvärt av beroende på hur stort eller litet man bygger.

  • Tomt
  • Bygglov
  • Anslutningar för el, vatten och avlopp
  • Byggherrekostnader
  • Markarbeten
  • Grund och grundarbeten

Entreprenader

I vår husleverans ingår alla ritningar och underlag som behövs för att få in offerter till entreprenaderna. Följande arbeten kommer att behövas till ditt monteringsfärdiga hus:

  • Grund
  • El
  • VVS
  • Snickeriarbeten

Själva husleveransen

Eftersom vi inte jobbar med typhus eller färdiga husmodeller så har vi inte heller någon prislista på våra hus. Däremot så har vi kvadratmeterpriser, som ger en första prisindikation på vad en husleverans kan kosta. Generellt kan man säga att dessa två faktorer påverkar husets pris:

Storleken – ett större hus får ett lägre kvadratmeterpris eftersom många fasta kostnader slås ut på en större yta.
Utformning – en enklare form på huset ger en lägre kostnad. Ett enkelt rektangulärt hus är billigare att bygga än ett hus med många vinklar och komplicerade takkonstruktioner.

Finansiering och vår betalningsplan

En förutsättning för att kunna bygga hus är att man har löst finansieringen. Här går vi igenom begreppen lånelöfte, produktionskostnadskalkyl och byggnadskredit. Villa Varms betalningsplan bygger på att du betalar i den takt som leveranserna sker. Vi kräver inte någon handpenning som annars är vanligt bland andra hustillverkare.