Vanliga frågor och svar om oss och våra hus

Hur mycket kostar ett hus och vad kan jag göra för att sänka den totala kostnaden?

För att få ett närmare svar på frågan måste bl.a. följande frågor benas ut:

 • Hur ska huset se ut?
 • Har du tänkt att göra något arbete själv?
 • Utrustningsstandard?
 • Värmekälla och värmedistribution?
 • Vilken typ av grund ska du ha?
 • Hur ser markförhållandena ut på din tomt?

Som en första prisindikation talar vi om pris per kvadratmeter. Kvadratmeterpriset är lägre på större hus jämfört med mindre. På små hus ska många gemensamma kostnadsdelar slås ut på en mindre yta, därav ett högre kvadratmeterpris. Ett stomrest hus från Villa Varm kostar mellan 5.500:- och 10.000:-/m². Då ingår allt byggnadsmaterial ovan grund, dock ej badrum, kök, vvs och el.
Läs mer i vår leveransbeskrivning. 

Har ni någon huskatalog?

Det var länge sedan som vi hade tryckta huskataloger. Vi tycker det är viktigt med uppdaterad information och arbetar därför hela tiden med vår webbplats. Dessutom är tryckta huskataloger dyra och inte heller bra ur miljösynpunkt. Vi har istället våra foldrar på nätet, klara att laddas hem eller skrivas ut. Ring eller maila oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  om du önskar få huskatalogerna utskrivna och hemskickade till dig!

 

Kan ni bygga på totalentreprenad?

Nej, vi erbjuder byggsatsleveranser med stomresning, där vi har egna montörer som monterar ditt hus. Anledningen till detta är vi vänder oss direkt mot dig som slutkund och inte via agenter runt om i Sverige. Vår huskunder tilltalas av att de själva kan påverka kostnaderna för husbygget. I vårt koncept ingår den dokumentation som kunden behöver för att bygga i egen regi.

Ingår grunden i husleveransen?

Nej, grundläggning bör utföras av en lokal grundläggningsentreprenör. Läggs golvvärmeslingorna ovanpå betongplattan innebär detta en enkel och okomplicerad grund som är lätt att upphandla. Vi kan också anpassa huset för ingjutna golvvärmeslingor. Du får entreprenadhandlingar av oss, så du enkelt kan upphandla arbetet där du ska bygga.

 

Vad innebär ett stomrest hus?

Villa Varm tillverkas och levereras i monteringsfärdiga väggelement som innebär att det går snabbt att få huset under tak. Villa Varm bygger upp ditt hus med ytterväggar, fönster, dörrar och tak så att du kan låsa huset redan efter 2-3 dagar efter leverans. Detta arbete gör vi:

 • Uppsättning av väggar
 • Uppsättning av gavelspetsar och yttertak (Läggning av medföljande takpannor ingår ej)
 • Inblåsning av isolering på vind (så snart du meddelat att det medföljande innertaket är monterat)
 • Alla dörrar och fönster är monterade i vår fabrik. Här hittar du en bildserie om hur en husleverans går till.
 • Dessutom levereras invändiga snickerier. Montering av detta ingår inte i stomresningen utan utförs av dig själv eller av din anlitade snickare.

Här kan du läsa mer om vad som ingår vår leverans.

 

Kan ni bygga efter mina egna ritningar?

Visst kan vi det! Att få sina egna idéer genomförda är livskvalitet. Vi upprättar ritningar och bygglovshandlingar utifrån din personliga lösning. Ta hjälp av alla våra goda tips och råd! 

 

Jag är osäker på hur jag vill ha min planlösning, kan ni hjälpa mig?

Ja, det gör vi gärna! På vår hemsida under rubriken ”Rita själv” har vi samlat olika råd och tips på hur du utformar ditt hus. Råden kan vara till stor hjälp för dig när du ska planera och prioritera. Välkomna att kontakta oss så hjälper vi gärna till! 

 

Vilka tillvalsmöjligheter finns för Villa Varm?

Förutom själva utformningen av huset kan vi erbjuda en mängd tillvalsmöjligheter både exteriört och interiört. Som exempel kan nämnas:

 • Köksinredningar från Kvänum Kök
 • Byte av innerdörrar
 • Byte av listverk (i klassisk herrgårdsstil)
 • Spröjsade fönster
 • Centraldammsugare
 • Ytterdörrar i olika utföranden och färger
 • Trägolv i olika träslag 
 • Invändig våningstrappa i olika utföranden och träslag
 • Braskamin inklusive skorsten (lev. omonterad)
 • Anpassning för olika grundläggningsformer
 • Vi kan naturligtvis anpassa tillvalen ytterligare efter dina önskemål!

 

Vilken värmekälla rekommenderar ni?

Du har kommit en bra bit på väg mot ett energisnålt byggande genom att välja Villa Varm! Våra hus byggs anpassade för vattenburna system. Detta gör att du är fri att välja vilken värmekälla du vill och du kan även byta i framtiden. I princip kan man säga att du har tre olika värmekällor att välja bland:

 1. Värmepumpar. Berg-, jord- och luft-vattenvärmepumar, alla dessa system är bra. Dock varierar priset mellan de olika installationerna. Den typ av värmepump som vi avråder från är frånluftsvärmepump.
 2. Biobränsle. Här finns olika typer att välja mellan, ved eller pellets som eldas i kaminer eller pannor. Dessa kan enkelt kompletteras med solfångare.
 3. Fjärrvärme. Ett alternativ för den som har en tomt med den anslutningsmöjligheten. 

Vår uppfattning är att ett välisolerat hus inte behöver en dyr och komplicerad värmekälla. Tänk på att välja värmekälla efter dina önskemål, behov och speciella förutsättningar!

Ingår VVS i husleveransen?

Vi upprättar utförliga VVS-handlingar efter just ditt val av värmesystem och hus, detta gör det enkelt att upphandla VVS-installationen. VVS ingår inte i vår leverans utan levereras och monteras av din lokala VVS-installatör.

 

Vad ingår i husleveransen från Villa Varm?

Enkelt uttryckt: en stomrest byggsatsleverans med alla snickerier ovan grund. Läs mer i vår leveransbeskrivning.

 

Ett kundanpassat hus med hög kvalitet blir väl dyrt? Hur jämför jag pris?

Hög kvalitet och bra värmeisolering ger god ekonomi! Vi vet att kunder som valde Villa Varm jämförde med andra och anser sig ha fått mycket för pengarna. En mindre hustillverkare med direktkontakt med kunden innebär ju låga kostnader för hela processen, från försäljning och anpassningar fram till råd och anvisningar under färdigställandet. Vårt koncept där den svåra delen av projekteringen är dokumenterad och ingår i leveransen gör husprojektet dessutom överblickbart för kunden. Det är svårt även för den kunnige att jämföra huspriser då kvalitetsnivån, färdigställandegraden, valet av entreprenörer osv påverkar slutpriset högst avsevärt. En bra hjälp är produktionskalkylen och det säkraste är ändå att jämföra kundernas erfarenheter, leveransomfattningen i detalj och kvaliteten på material och utförande från olika hustillverkare.

Kan jag besöka ett färdigt Villa Varm i närheten av där jag bor?

Vi har inga direkta visnigshus runt om i landet. Men innan du bestämmer dig för ett Villa Varm ordnar vi gärna så att du kan besöka ett hus vi byggt. Dessutom får du möjlighet att träffa en kund som byggt hus med oss.

 

Var hittar jag ert närmaste säljkontor?

Vi säljer direkt från fabrik utan agenter och säljkontor vilket innebär, som alla förstår, ett förmånligare pris och en bättre service. Vänd dig direkt till oss som både säljer och tillverkar Villa Varm! 

 

Kan man verkligen köpa ett hus per telefon? Vad och hur gör jag?

Ja, det är till och med vanligt att våra kunder gör det – och blir nöjda! Vi vet att ett husköp ofta är den största privata affär man gör i livet. Vi är ett familjeföretag som tillverkat hus sedan slutet av 60-talet och har genom åren byggt upp ett gott renommé. Vi är en pålitlig husleverantör och hoppas att också du ser värdet i en direktkontakt med husfabriken. Det är inte en tillfällighet att våra kunder blir nöjda! Vi gör allt för att hjälpa dig med råd och tips under byggtiden. Vårt råd till dig som ska välja husleverantör är att prata med referenser. Villa Varms kunder är våra bästa ambassadörer och enligt flera fristående branschundersökningar har vi också marknadens nöjdaste kunder! Vill du besöka någon av våra kunder kan vi givetvis ordna detta. Kontakta oss!

Vad menar ni med nöjda kunder?

Vi har blivit tillfrågade vid tre tillfällen att delta i branschundersökningar tillsammans med ett 20-tal andra hustillverkare för att få svar om kundernas köpprocess och bedömningen av husleverantörerna. Till vår glädje hamnade vi i topp! En del av förklaringen ligger i affärsidén om kvalitet i både hus och personliga relationer. Vi vill inte heller bygga fler hus än att vi klarar en nära, trivsam och personlig relation med vår kund – det är en viktig del även för vår egen arbetsglädje. Vi följer också upp kunderna med ett samtal i efterhand. En viktig fråga är om de förväntningar man hade inför köpet verkligen har infriats. De anser sig ha fått mycket för pengarna. Nöjda kunder är våra främsta säljare – så enkelt är det! 

 

Måste jag vara en händig person för att färdigställa ett Villa Varm?

En stor andel av våra kunder väljer att själva göra en del av färdigställandet av sitt nya Villa Varm. Här kommer direktkontakten med fabriken in i bilden. Vi är lätta att nå, och har utförliga monteringsanvisningar och tydliga ritningar – det svåraste är redan klart och ingår i leveransen. Vi gör sedan allt för att underlätta ditt arbete – dra nytta av det! Välj själv hur mycket du vill göra och ta hjälp med resten!

 

Vi hittade en intressant skiss. Kan vi göra några ändringar på planlösningen?

Visst det går utmärkt! Du kan fritt flytta eller lägga till innerväggar, dörrar och fönster m m. Kanske lägga till en takkupa eller en vinkel? Du har oanade möjligheter! Läs mer om att själva rita ditt hus!

 

Att isolera så mycket som ni gör är väl onödigt?

Resonemanget med energisnåla hus kretsar idag kring dyra och komplicerade värmekällor som ska erbjuda billig energi. Man glömmer ofta huset i fråga. Välisolerade och väl genomtänkta hus har i längden god ekonomi, låga underhållskostnader och en god komfort! Energipriserna har gått upp och det finns få tecken som visar att energipriserna går ner i framtiden. Ett positivt inslag i den nya lagen om energideklaration är att den fäster uppmärksamheten på hela husets energibalans, konstruktion och isolering och där alla dess delar ska vara väl avvägda.

 

Välisolerade och täta hus innebär väl risk för fukt och mögel?

Absolut inte! Man får ibland höra att välisolerade hus är för täta som inte andas. Detta är naturligtvis helt fel. För att förstå detta måste man se vad isolering egentligen är. Isolering är ett luftgenomsläppligt isoleringsmaterial som erbjuder små luftrörelser och därigenom en bra och energisnål klimatskärm. Vad som däremot gör huset tätt är ångspärren (även kallad difusionsspärr) och inte isoleringen. Denna har som syfte att skydda huset mot fukt inifrån. Huset blir dragfritt tack vare det utvändiga vindskyddet som i detta sammanhang andas. Oberoende av isoleringstjocklek är god ventilation grunden till sunt byggande. Vad är då anledningen till att vissa hus blir sjuka? Vi kan beskriva detta kortfattat:

 • Bristfällig ventilation
 • Korta och stressiga byggtider utan uttorkning
 • Långa stommonteringstider som gör att huset länge står under bar himmel
 • Grundläggningsformer med tveksamma utföranden och markförhållanden
 • Undermåliga och obeprövade konstruktioner

Villa Varm har haft sitt utförande med 40 cm väggtjocklek ända sedan 1984, vi har därför en lång erfarenhet av att välisolerade hus fungerar och ger nöjda ägare. Vi är säkra på att välisolerade hus tillhör framtiden!

 

Levererar ni Villa Varm i hela Sverige?

Ja, självklart gör vi det! I huspriset ingår frakt och stomresning. Någon export till andra länder har vi däremot inte.

 

end faq

Kontakta oss

Villa Varm AB
Norra Altervägen 790
945 92 Altersbruk

Växel: 0911 - 20 20 00
Fax: 0911 - 20 20 62

Organisationsnummer: 556176-6915

info@villavarm.se

Besök oss

Gör gärna ett besök hos oss!pitea_pa_kartan_villa_varm

Diskutera dina byggplaner med oss, besök husfabriken och titta på produktionen och få känslan av ett Villa Varm i vårt visningshus.

Ta en minisemester till Norrbotten. Det kan det vara värt! Många av våra kunder köper sitt hus utan att träffa oss, trots att vi inte arbetar via agenter eller säljare!

Om oss

Vi är en hustillverkare som bygger energisnåla trähus. Husen levereras stomresta. Vi levererar hus i hela Sverige.
Läs mer om oss

Kontakt

Villa Varm AB
Norra Altervägen 790
945 92 Altersbruk
Vx. 0911-20 20 00
Fax 0911-20 20 62
Org.nr 556176-6915
info@villavarm.se.

FB-f-Logo blue 29 Facebook

Följ Hustillverkare Villa Varm på Instagram Instagram

Huskatalog

Våra huskataloger finns på webben - redo att skrivas ut eller laddas ner.
Här hittar du våra huskataloger.

Logga in

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att skicka ett mejl till helena@villavarm.se  och håll dig uppdaterad om oss och våra hus. Nyhetsbrevet kommer 3-4 gånger per år. Läs våra tidigare nyhetsbrev som vi skickat. Trevlig läsning!